ΑΠΟΦΑΣΗ
Έγκριση Κανονισμού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Χειρουργική Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων» (MSc in Hepato-biliary-pancreatic Surgery)
Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Έχοντας υπόψη:
- Τις διατάξεις του Ν. 4485/17 «Οργάνωση και Λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Α΄ 114), και ειδικότερα τα άρθρα 30 έως και 37, 45 και 85, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν
- την υπ’ αριθμ. 163204/Ζ1/29-9-2017 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
- Την υπ’ αριθμ. 216772/Z1/8-12-2017 Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Τρόπος κατάρτισης του αναλυτικού προϋπολογισμού λειτουργίας και της έκθεσης βιωσιμότητας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών» (Β΄4334)
- Τις παραγράφους 7 και 8 του άρθρου του άρθρου 19 και την παρ.3α του άρθρου 42 του Ν.4521 «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» (Α΄ 38)
- Τις παραγράφους 1 και 5 του άρθρου 101 του Ν.4547/18 (Α΄ 102)
- τις διατάξεις του Ν.4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Α΄195), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν
- τις διατάξεις του Ν.4386/2016 «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Α΄83), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν
- το Π.Δ. 85/31-5-2013 «Ίδρυση, μετονομασία, ανασυγκρότηση Σχολών και ίδρυση Τμήματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» (Α΄124)
- Τις διατάξεις του Ν. 3374/2005 και ιδίως τα άρθρα 14 και 15 «Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων – Παράρτημα διπλώματος» (Α΄ 189) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
- Το απόσπασμα πρακτικού της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (συνεδρίαση…)
- Το απόσπασμα πρακτικού της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ (συνεδρία…)
- το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού
αποφασίζει:
την έγκριση του Κανονισμού του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Χειρουργική Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων» (MSc in Hepato-Biliary-Pancreatic Surgery) από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ως ακολούθως:
ΑΡΘΡΟ 1
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΟΠΟΣ
Αντικείμενο και σκοπό του Π.Μ.Σ «Χειρουργική Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων» αποτελούν:
- Να προσφέρει πληρότητα γνώσεων, από το κυτταρικό επίπεδο μέχρι τη χειρουργική θεραπεία των χειρουργικών νοσημάτων Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων (ΗΠΧ), μέσω μιας δομημένης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Να προσφέρει εις βάθος γνώση ανατομίας και των παραλλαγών της, φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας, ακτινολογίας και ακτινοδιαγνωστικής, νοσολογίας, διαφορικής διάγνωσης και τελικής διάγνωσης των χειρουργικών νοσημάτων ΗΠΧ.
- Να αποκτηθούν γνώσεις πολυεπιστημονικής διαχείρισης (multidisciplinary approach) με σκοπό την ασφαλή και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
- Να αποκτηθούν γνώσεις για την ασφαλή, ενδεδειγμένη και εξατομικευμένη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων και των ιατροβιολογικών επιτευγμάτων (Radiofrequency, microwave, HIFU, cryoablation, electroporation κ.λπ.).
- Να προσφέρει τις γνώσεις που απαιτούνται για την επιλογή της κατάλληλης/σωστής αλληλουχίας θεραπευτικών χειρισμών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, ανά ασθενή (εξατομικευμένα).
- Να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στην ασφαλή χειρουργική.
- Να καλλιεργήσει το κριτικό πνεύμα των φοιτητών για τη λήψη της σωστής θεραπευτικής απόφασης (decision making) προ-, δι- και μετ-εγχειρητικά.
- Να αποκτηθούν τεχνικές δεξιότητες στις τέσσερις (4) κύριες Ογκολογικές θεματικές ενότητες του προγράμματος: Πρωτοπαθή νεοπλάσματα ήπατος, Καρκίνος χοληφόρων, Καρκίνος παγκρέατος, Νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα και Μεταστατικά νεοπλάσματα ήπατος.
- Να καταστήσει ευδιάκριτα τα όρια ριζικής και παρηγορικής χειρουργικής θεραπείας.
- Να ενισχυθούν οι επιστήμονες με γνώσεις για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών και συνεχούς επιμόρφωσης στους χώρους εργασίας.
- Να συμβάλλει στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας.
- Να συμβάλλει στην ανάπτυξη της έρευνας σε επιμέρους τομείς.
- Να προσφέρει στη χειρουργική κοινότητα εξειδικευμένους χειρουργούς ΗΠΧ.
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Χειρουργική Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
Ο τίτλος απονέμεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΡΘΡΟ 2
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΜΣ
Αρμόδια όργανα για τη λειτουργία του ΠΜΣ σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 είναι:
- Η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την έγκριση των εισηγήσεων της συντονιστικής επιτροπής του ΠΜΣ που αφορούν: στον ορισμό μελών Εξεταστικών Επιτροπών, στην απονομή μεταπτυχιακών διπλωμάτων, στη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων, καθώς και για κάθε θέμα που προβλέπεται από επιμέρους διατάξεις.
- Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του ΠΜΣ: απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο και εκλέγονται από τη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής για διετή θητεία. Τα μέλη της ΣΕ δεν δικαιούνται επιπλέον αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Πρόεδρος της ΣΕ είναι ο Διευθυντής του ΠΜΣ, ο οποίος ορίζεται από τη Συνέλευση μεταξύ των μελών της ΣΕ. Η θητεία του Προέδρου της ΣΕ μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Η ΣΕ είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος και:
- Εισηγείται στη Συνέλευση την κατανομή του διδακτικού έργου μεταξύ των διδασκόντων του ΠΜΣ.
- Ορίζει τον επιβλέποντα και τα μέλη της τριμελούς επιτροπής εξέτασης διπλωματικών εργασιών, ο ορισμός της οποίας επικυρώνεται από τη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής.
- Εξετάζει φοιτητικά θέματα όπως αιτήσεις αναστολής φοίτησης, παράτασης σπουδών, κ.ά. και εισηγείται σχετικά στη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής.
- Αποφασίζει, με εξουσιοδότηση της Συνέλευσης, ως προς την οικονομική διαχείριση και ειδικότερα ως προς την έγκριση των δαπανών του προγράμματος και πιστοποιεί τη σχέση εκπαιδευτικών αναγκών του συγκεκριμένου προγράμματος με τις εκάστοτε αιτούμενες δαπάνες. Σύμφωνα με αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή με σχετική απόφασή της θα εγκρίνει μια δαπάνη ή ένα σύνολο δαπανών και θα αιτιολογεί τη σκοπιμότητα εκτέλεσης αυτών σύμφωνα με τις εκάστοτε εκπαιδευτικές ανάγκες του προγράμματος.
- Ο Διευθυντής του ΠΜΣ και ο Αναπληρωτής του: Ο Διευθυντής του ΠΜΣ είναι μέλος ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ. Επιπλέον, είναι μέλος και Πρόεδρος της ΣΕ. Ορίζεται μαζί με τον Αναπληρωτή του, με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής. Ο Διευθυντής του ΠΜΣ εισηγείται στα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος για κάθε θέμα που αφορά την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος. Ο Διευθυντής δεν μπορεί να έχει περισσότερες από δύο (2) συνεχόμενες θητείες και δεν δικαιούται επιπλέον αμοιβή για το διοικητικό του έργο ως Διευθυντή. Έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Συγκαλεί σε συνεδρίαση τη ΣΕ.
β) Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των εν λόγω συνεδριάσεων, λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις των μελών και οργάνων του ΠΜΣ.
γ) Ορίζει εκλογές για την αναπλήρωση μελών επιτροπών λόγω κένωσης θέσης.
δ) Έχει την ευθύνη σύνταξης του προϋπολογισμού και του απολογισμού του Προγράμματος, τους οποίους υποβάλλει στη Συνέλευση για έγκριση.
ε) Είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για την έκδοση των εντολών πληρωμής των σχετικών δαπανών.
στ) Κατά τη λήξη της θητείας του, καθώς και της Σ.Ε., συντάσσει αναλυτικό απολογισμό του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του ΠΜΣ, καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων του, με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και την κοινωνικά επωφελή χρήση των διαθέσιμων πόρων του ΠΜΣ.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΠΜΣ είναι Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής και εκπληρώνει τα καθήκοντα του Διευθυντή σε περίπτωση απουσίας του.
To ΠΜΣ «Χειρουργική Ήπατος-Χοληφόρων Παγκρέατος» υποστηρίζεται από Γραμματεία του Προγράμματος που είναι εγκατεστημένη στο γραφείο του Διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στον 3ο όροφο του Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ. Η Γραμματεία του ΠΜΣ έχει ως καθήκον τη γραμματειακή υποστήριξη του ΠΜΣ, όπως την προετοιμασία της διαδικασίας εισδοχής υποψηφίων, την τήρηση των οικονομικών στοιχείων του Προγράμματος, τη γραμματειακή υποστήριξη της ΣΕ, την καταχώριση βαθμολογιών κλπ.
ΑΡΘΡΟ 3
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Στο ΠΜΣ, θα γίνονται δεκτοί θα γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Ιατρικών Σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Λόγω της αμιγούς χειρουργικής θεματολογίας του, το ΠΜΣ «Χειρουργική Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων» απευθύνεται σε ειδικευόμενους Γενικής Χειρουργικής, αλλά και νεαρούς Γενικούς Χειρουργούς, οι οποίοι επιθυμούν περαιτέρω εξειδίκευση σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο.
Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και μόνο ένας κατ’ έτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το ΠΜΣ «Χειρουργική Ήπατος-Χοληφόρων Παγκρέατος» θα δέχεται είκοσι πέντε (25) φοιτητές ανά διετία και προγραμματίζεται να απασχολεί πενήντα (50) συνολικά διδάσκοντες, σαράντα (40) από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και δέκα (10) από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών στα Π.Μ.Σ της Ιατρικής Σχολής είναι περίπου 3.190 ανά έτος σε σχέση και με τον αριθμό των περίπου 2.157 προπτυχιακών φοιτητών ανά έτος και των 572 μελών ΔΕΠ της Σχολής του ΕΚΠΑ.
Τα ανωτέρω στοιχεία δίνονται κατά προσέγγιση και ανταποκρίνονται στα δεδομένα του έτους σύνταξης του Κανονισμού.
ΑΡΘΡΟ 4
ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού.
Ανά διετία κατά το μήνα Μάιο, με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, θα δημοσιεύεται και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
- Αίτηση Συμμετοχής
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
- Βιογραφικό σημείωμα
- Αντίγραφο πτυχίου
- Γνώση της αγγλικής γλώσσας (επιπέδου Β2 και πάνω)
- Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
- Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
- Δύο συστατικές επιστολές
- Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να καταθέσουν την αναγνώριση του πτυχίου τους ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του βασικού πτυχίου από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σύμφωνα με το άρ.34, παρ. 7 του Ν. 4485/17 και το άρθρο 101 παρ. 5 του Ν. 4547/18.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια.
- Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 10%
- Κατοχή άλλου τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών σε ποσοστό 20%,
- Ατομικό βιογραφικό (π.χ. συμμετοχή σε ημερίδες-σεμινάρια-συμπόσια-συνέδρια, αριθμός δημοσιεύσεων, τεκμηριωμένη επάρκεια αγγλικής γλώσσας) σε ποσοστό 20%,
- Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 20% και
- Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 30%.
Με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση.
Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανωτέρου αριθμού εισακτέων.
Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
ΑΡΘΡΟ 5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν, με αίτησή τους, στη Σ.Ε. και απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής παράταση της διάρκειας σπουδών για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους, μόνο μία φορά και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας των δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων. Έτσι ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής με αίτησή του μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα αναστολή φοίτησης (στρατιωτική θητεία, ασθένεια ή απουσία στο εξωτερικό), εφόσον προσκομισθούν τα σχετικά δικαιολογητικά, η απόφαση λαμβάνεται από τη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής ύστερα από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής.
Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρούνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης και δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα.
ΑΡΘΡΟ 6
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Σε περίπτωση αδυναμίας έναρξης στο χειμερινό εξάμηνο, δύναται να μεταφερθεί στο εαρινό, με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) πρακτική εκπαίδευση με τη συμμετοχή τους σε Ογκολογικά Συμβούλια, πειραματικά χειρουργεία και συμμετοχή σε χειρουργεία καθώς επίσης και γ) σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό έως 35% των μαθημάτων.
Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα και πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική, αλλά παρέχεται η δυνατότητα συγγραφής της Διπλωματικής Εργασίας στην αγγλική γλώσσα.
Το σύνολο των διδακτικών ωρών εκάστου εξαμήνου, προκύπτει από τουλάχιστον 12 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας
Η ολοκλήρωση της διδασκαλίας του κάθε μαθήματος αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη του επόμενου τηρώντας τη σειρά που παρατίθενται κατωτέρω.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ | Διδ. ώρες / μάθημα | ECTS |
---|---|---|
Εισαγωγή στη Χειρουργική ΗΠΧ | 20 | 4 |
Καλοήθεις χειρουργικές παθήσεις εξωηπατικών χοληφόρων | 28 | 7 |
Κακοήθεις χειρουργικές παθήσεις εξωηπατικών χοληφόρων | 20 | 4 |
Πρακτική στο Χειρουργείο Ι | 54 | 8 |
Ογκολογικά Συμβούλια Ι | 26 | 5 |
Πρακτική άσκηση Ι | 9 | 2 |
ΣΥΝΟΛΟ | 157 | 30 |
Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ | Διδ. ώρες/ μάθημα | ECTS |
---|---|---|
Καλοήθεις χειρουργικές παθήσεις παγκρέατος | 20 | 4 |
Προκαρκινωματώδεις & Κακοήθεις παθήσεις παγκρέατος | 24 | 7 |
Μελέτη του ήπατος σε κυτταρικό επίπεδο – Ηπατίτιδες | 8 | 2 |
Πρακτική στο Χειρουργείο ΙΙ | 78 | 10 |
Ογκολογικά Συμβούλια ΙΙ | 26 | 5 |
Πρακτική άσκηση ΙΙ | 9 | 2 |
ΣΥΝΟΛΟ | 165 | 30 |
Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ | Διδ. ώρες/ μάθημα | ECTS |
---|---|---|
Μάζα ήπατος – Κληρονομικά & Αυτοάνοσα νοσήματα ήπατος – Κίρρωση και Πυλαία υπέρταση | 24 | 6 |
Όγκοι ήπατος | 12 | 3 |
Ηπατεκτομές | 16 | 4 |
Πρακτική στο Χειρουργείο ΙΙΙ | 78 | 10 |
Ογκολογικά Συμβούλια ΙΙΙ | 26 | 5 |
Ημερίδα «Το μέλλον στη χειρουργική» | 4 | 2 |
ΣΥΝΟΛΟ | 160 | 30 |
Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ | Διδ. ώρες/ μάθημα | ECTS |
---|---|---|
Ιδιαίτερες τεχνικές ηπατεκτομών | 4 | 2 |
Μεταμόσχευση ήπατος – παγκρέατος – λεπτού εντέρου – πολλαπλών οργάνων | 8 | 3 |
Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας | 25 | |
ΣΥΝΟΛΟ | 12 | 30 |
Β. Περιεχόμενο/Περιγραφή μαθημάτων
Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Εισαγωγή στη Χειρουργική ΗΠΧ, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Ανατομία και Φυσιολογία ΗΠΧ: Εμβρυολογική ανάπτυξη, Χειρουργική & Ακτινολογική ανατομική, Φυσιολογία των εξωκρινών κυττάρων, Φυσιολογία των κυττάρων των πόρων, Ορμονικός και Νεύρο-ορμονικός έλεγχος της παγκρεατικής έκκρισης, Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της σύνθεσης των παγκρεατικών ενζύμων, Φυσιολογία της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος, Σχέσεις εξωκρινούς-ενδοκρινούς έκκρισης, Ίνωση παγκρέατος, Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία έκκρισης χολής – Εντεροηπατικός κύκλος, Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του ικτέρου, Ίνωση ήπατος: Μηχανισμοί πρόκλησης και κλινική σημασία, Εργαστηριακή διερεύνηση, ανάλυση & αξιολόγηση των LFTs, Καρκινικοί δείκτες στα νοσήματα ΗΧΠ.
Κλινική, Εργαστηριακή και Απεικονιστική διερεύνηση των νοσημάτων ΗΠΧ: Συμπτώματα & Κλινικά σημεία των νοσημάτων ΗΧΠ, US & EndoUS στα νοσήματα ΗΧΠ, CT & MRI στα νοσήματα ΗΧΠ, Χολαγγειογραφία-Αγγειογραφία-Μελέτη του πυλαίου συστήματος, Επεμβατική ακτινολογία.
Καλοήθεις χειρουργικές παθήσεις εξωηπατικών χοληφόρων, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Τραύμα: Τραύμα ήπατος, Ανευρύσματα και Ψευδοανευρύσματα, Αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες τραυματικής και μη αιτιολογίας, Τραύμα παγκρέατος & 12δακτύλου, Αιμοχολία, Χολαιμία, Τραύμα χοληδόχου κύστης & εξωηπατικών χοληφόρων, Κακώσεις μετά λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Χολολιθίαση: Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία σχηματισμού χολολίθων, Επιδημιολογία & Φυσική ιστορία των χολολίθων & Ασυμπτωματική χολολιθίαση, Συμπτωματική χολολιθίαση – Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης, Οξεία χολοκυστίτιδα και Επιπλοκές της, Σύνδρομο Mirizzi, Ο ρόλος της επεμβατικής ακτινολογίας στην αντιμετώπιση της οξείας χολοκυστίτιδας, Ανοικτή και Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η ασφαλής χολοκυστεκτομή, Επιπλοκές χολοκυστεκτομής – Σύνδρομα μετά χολοκυστεκτομή, Χολαγγειΐτιδα, Υποτροπιάζουζα πυώδης χολαγγειΐτιδα & Παρασιτικές λοιμώξεις των εξωηπατικών χοληφόρων.
Χοληδοχολιθίαση & Καλοήθεις παθήσεις εξωηπατικών χοληφόρων: Χοληδοχολιθίαση (Ενδοσκοπική, Διαδερμική, Λαπαροσκοπική θεραπεία -Ο ρόλος της ανοικτής χειρουργικής σήμερα), Χολο- & Χοληδοχο-λιθίαση: Ποια τεχνική και πότε, Ερευνητική χοληφόρων – Διεγχειρητική χολαγγειογραφία – Χολοπεπτικές αναστομώσεις, Ενδοηπατική λιθίαση, Χοληδοχοκήλες, Πολυκυστική νόσος ήπατος, Νόσος Caroli, Συρίγγια χοληφόρων, Καλοήθεις στενώσεις.
Κακοήθεις χειρουργικές παθήσεις εξωηπατικών χοληφόρων, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Καρκίνος εξωηπατικών χοληφόρων: Μοριακή βιολογία, Προδιαθετικοί παράγοντες, Καλοήθεις όγκοι – Ψευδο-όγκοι – Προκαρκινωματώδεις καταστάσεις, Παθολογοανατομική προσέγγιση, Απεικονιστική διερεύνηση – Διαγνωστικά κριτήρια – Διάγνωση, Ο ρόλος της επεμβατικής ακτινολογίας, Καρκίνος χοληδόχου κύστης, Όγκος Klatskin (Καρκίνος χοληδόχου πόρου).
Περιλυκηθικά νεοπλάσματα: Ταξινόμηση-Ιστολογία-Γενετική & Μοριακή βιολογία, Συμπτώματα-Σημεία-Διαγνωστική διερεύνηση-Διάγνωση, Αδενώματα & Αδενοκαρκινώματα φύματος Vater, Καρκίνος DCBD & 12δακτύλου.
Πρακτική στο Χειρουργείο Ι: Τα χειρουργεία της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται στο ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο τρεις (3) φορές την εβδομάδα. Δια της φυσικής τους παρουσίας και χωρισμένοι σε ομάδες ανά χειρουργική ημέρα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην ασφαλή χρήση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στη χρήση του διεγχειρητικού υπερηχογραφήματος, στη χειρουργική ανατομία της περιοχής και των παραλλαγών αυτής, στην χειρουργική προσπέλαση του ηπατο12δακτυλικού συνδέσμου και συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις και τεχνικές στην περιοχή των εξωηπατικών χοληφόρων.
Ογκολογικά Συμβούλια Ι: Τα Ογκολογικά Συμβούλια της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, πραγματοιούνται σε εβδομαδιαία βάση, έχουν διάρκεια δύο (2) ωρών και σε αυτά συζητούνται τουλάχιστον 10 ογκολογικά περιστατικά. Στην προεγχειρητική ή/και μετεγχειρητική αξιολόγηση των περιστατικών αυτών καθορίζεται η αντιμετώπισή τους με βάση τους σύγχρονους κανόνες της Ογκολογίας, των κατευθυντηρίων οδηγιών και των εξατομικευμένων θεραπειών, μέσω μιας πλήρους διεπιστημονικής προσέγγισης. Στα Ογκολογικά Συμβούλια συμμετέχουν σε σταθερή βάση, χειρουργοί, ογκολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινολόγοι και κατά περίπτωση άλλες ειδικότητες.
Πρακτική Άσκηση Ι: Ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων στην ανοιχτή χειρουργική ΗΠΧ σε πειραματόζωα.
Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Καλοήθεις χειρουργικές παθήσεις παγκρέατος, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Οξεία παγκρεατίτιδα: Επιδημιολογία – Αιτιολογία, Ο ρόλος του εντέρου στην ανάπτυξη συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης και MOF, Ο ρόλος της νευρογενούς συστηματικής αντίδρασης, Μοριακές-Βιοχημικές-Μεταβολικές διαταραχές, Ιστολογικά χαρακτηριστικά, Ταξινόμηση-Κλινική πορεία, Απεικονιστική διερεύνηση και σταδιοποίηση της νόσου, Αυτοάνοση παγκρεατίτιδα, Θεραπεία (Μη επιπλεγμένης, νεκρωτικής, παγκρεατικής ψευδοκύστης), Θεραπεία συλλογής υγρών, παγκρεατικού ασκίτη και παγκρεατικών συριγγίων στην πορεία παγκρεατίτιδας.
Χρόνια παγκρεατίτιδα: Αιτιολογία, Παθογένεια, Κατανόηση του άλγους, Φυσική ιστορία της νόσου, Κλινική-Εργαστηριακή-Απεικονιστική διάγνωση, Συντηρητική αγωγή, Ενδοσκοπική θεραπεία, Χειρουργική θεραπεία (παροχετευτικές επεμβάσεις, εκτομές, λαπαροσκοπική χειρουργική).
Προκαρκινωματώδεις & Κακοήθεις χειρουργικές παθήσεις παγκρέατος, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος: Ιστολογική ταξινόμηση – Φυσική πορεία & Κακόηθες δυναμικό, Μοριακοί μηχανισμοί, Κλινική εικόνα-Απεικονιστική διερεύνηση-Κυτταρολογική εξέταση, Θεραπευτικά διλήμματα, Χειρουργική θεραπεία, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική παγκρεατεκτομή.
Καρκίνος παγκρέατος: Μοριακή βιολογία του καρκίνου του παγκρέατος, Κληρονομικός-Οικογενής-Προκαρκινωματώδεις καταστάσεις, Παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά, Απεικονιστική διερεύνηση-Διάγνωση-Σταδιοποίηση, Λοιπές μέθοδοι διάγνωσης και σταδιοποίησης, Κριτήρια εξαιρεσιμότητας – Αρχές χειρουργικής τεχνικής, Εξαιρέσιμος καρκίνος παγκρέατος, Άμεσες & Απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές, Τοπικά προχωρημένος (Locally advanced) καρκίνος παγκρέατος, Ανεγχείρητος καρκίνος παγκρέατος, Αντιμετώπιση της υποτροπής (τοπική, μεταστατική) – Μεταστάσεις στο πάγκρεας.
Νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα παγκρέατος: Ορισμοί-Ταξινόμηση-Σταδιοποίηση, Μοριακή βιολογία & Γενετικά σύνδρομα, Κλινικές εκδηλώσεις, Εργαστηριακή, Βιοχημική & Ορμονολογική διερεύνηση, Εντοπιστική διερεύνηση, Μη λειτουργικοί νευροενδοκρινείς όγκοι, Λειτουργικοί νευροενδοκρινείς όγκοι, Θεραπεία ινσουλινώματος, Θεραπεία γαστρινώματος, Θεραπεία σπανιότερων μορφών νευροενδοκρινών όγκων.
Μελέτη του ήπατος σε κυτταρικό επίπεδο & Ηπατίτιδες, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Μελέτη του ήπατος σε κυτταρικό επίπεδο: Λεπτομερής ανατομία του ηπατικού παρεγχύματος, Ο μεταβολικός ρόλος του ήπατος, Ο ανοσολογικός ρόλος του ήπατος, Ήπαρ & Κιτοκίνες, Αναγεννητική ικανότητα ήπατος: Μηχανισμοί και κλινική σημασία.
Ηπατίτιδες: Ηπατίτιδες Α, D, E, Κρυπτογενής, Ηπατίτιδα B, Χειρουργική σημασία, Θεραπεία, Παρακολούθηση, Ηπατίτιδα C, Χειρουργική σημασία, Θεραπεία, Παρακολούθηση, Οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Πρακτική στο Χειρουργείο ΙΙ: Τα χειρουργεία της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται στο ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο τρεις (3) φορές την εβδομάδα. Δια της φυσικής τους παρουσίας και χωρισμένοι σε ομάδες ανά χειρουργική ημέρα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Β’ Εξαμήνου θα εκπαιδευτούν στις ελάσσονες ηπατεκτομές και παγκρεατεκτομές.
Ογκολογικά Συμβούλια ΙΙ: Τα Ογκολογικά Συμβούλια της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, έχουν διάρκεια δύο (2) ωρών και σε αυτά συζητούνται τουλάχιστον 10 ογκολογικά περιστατικά. Στην προεγχειρητική ή/και μετεγχειρητική αξιολόγηση των περιστατικών αυτών καθορίζεται η αντιμετώπισή τους με βάση τους σύγχρονους κανόνες της Ογκολογίας, των κατευθυντηρίων οδηγιών και των εξατομικευμένων θεραπειών, μέσω μιας πλήρους διεπιστημονικής προσέγγισης. Στα Ογκολογικά Συμβούλια συμμετέχουν σε σταθερή βάση, χειρουργοί, ογκολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινολόγοι και κατά περίπτωση άλλες ειδικότητες.
Πρακτική Άσκηση ΙΙ: Ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων στη λαπαροσκοπική χειρουργική ΗΠΧ σε πειραματόζωα.
Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Μάζα ήπατος / Κληρονομικά και Αυτοάνοσα νοσήματα ήπατος / Κίρρωση & Πυλαία υπέρταση, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Η «μάζα» ήπατος: Λιπώδες ήπαρ-Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, Εισαγωγή στην Κίρρωση , Μάζα ήπατος σε παιδιά. Μάζα ήπατος σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, Εργαστηριακή & Απεικονιστική διερεύνηση Μάζας Ήπατος, Αλγόριθμοι διάγνωσης, ΔΔ και θεραπείας, Μη παρασιτικές κύστεις ήπατος & Ψευδοόγκοι, Πυογενή αποστήματα ήπατος & Χόλωμα, Εχινόκοκκος ήπατος, Σπανιότερες μορφές αποστημάτων ήπατος.
Κληρονομικά και Αυτοάνοσα νοσήματα ήπατος: Αιμοχρωμάτωση-Νόσος Wilson-Έλλειψη α1-αντιθρυψίνης-Αυτοάνοση ηπατίτιδα, Πρωτοπαθής χολική κίρρωση, Σκληρυντική χολαγγειΐτιδα.
Κίρρωση & Πυλαία υπέρταση: Αιτιολογία κίρρωσης – Αντιστοίχιση με αιτιολογική ταξινόμηση πυλαίας υπέρτασης, Αιμοδυναμική της πυλαίας υπέρτασης, Κλινικές εκδηλώσεις, Διάγνωση-Ιστολογική τεκμηρίωση, Σταδιοποίηση κατά Child-Pugh-Θεραπεία-Υποστηρικτικά μέτρα, Κιρσοί οισοφάγου, Ασκίτης, Ηπατική εγκεφαλοπάθεια, Ηπατο-νεφρικό σύνδρομο και Ηπατο-πνευμονικό σύνδρομο, Σύνδρομο Budd-Chiari, Μη ηπατική χειρουργική στον κιρρωτικό ασθενή.
Όγκοι ήπατος, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Καλοήθεις όγκοι ήπατος: Αιμαγγείωμα ήπατος, Αδένωμα ήπατος, Εστιακή οζώδης υπερπλασία (FNH), Cystic hepatobiliary neoplasia, Σπανιότεροι καλοήθεις όγκοι.
Κακοήθεις όγκοι ήπατος: Ηπατικοί όγκοι στα παιδιά, Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (Από την διάγνωση στην θεραπεία), Κεντρικο Χολαγγειοκαρκίνωμα (Από την διάγνωση στην θεραπεία).
Μεταστατικά νεοπλάσματα ήπατος: Από καρκίνο παχέος εντέρου & ορθού, Από νευροενδοκρινείς όγκους, Από μη κολοορθικό καρκίνο ή νευροενδοκρινείς όγκους, Adjuvant & Neo-adjuvant θεραπείες, Ανάλυση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων.
Ηπατεκτομές, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Θεραπευτικοί χειρισμοί πλην των ηπατεκτομών: Ο ρόλος της προ εγχειρητικής παροχέτευσης των χοληφόρων (PTC/ERCP), Εμβολισμός, Χημειο-εμβολισμός & Ραδιο-εμβολισμός της ηπατικής αρτηρίας, Εμβολισμός πυλαίας και ηπατικής φλέβας, Άλλες τεχνικές εμβολοθεραπείας, Εξωτερική Α/Θ, Περιοχική Χ/Θ, Συστηματική Χ/Θ: Επίδραση στη χειρουργική θεραπεία, Εξελίξεις στις συστηματικές θεραπείες, Ablation techniques, Isolated hepatic perfusion.
Ηπατεκτομές: Απαραίτητος εξοπλισμός-Προετοιμασία ασθενούς, Διεγχειρητικό US, Ηπατεκτομές για καλοήθεις νόσους, Τύποι Αγγειακού αποκλεισμού (Vascular Control), Τύποι μειζόνων ηπατεκτομών, Segmented-oriented, Bloodless hepatectomy, Ηπατεκτομές στον κιρρωτικό ασθενή, Τεχνικές Διατομής του Ηπατικού παρεγχύματος.
Πρακτική στο Χειρουργείο ΙΙΙ: Τα χειρουργεία της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται στο ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο τρεις (3) φορές την εβδομάδα. Δια της φυσικής τους παρουσίας και χωρισμένοι σε ομάδες ανά χειρουργική ημέρα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Γ’ εξαμήνου θα εκπαιδευτούν στις μείζονες ηπατεκτομές και παγκρεατεκτομές.
Ογκολογικά Συμβούλια ΙΙΙ: Τα Ογκολογικά Συμβούλια της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, πραγματοιούνται σε εβδομαδιαία βάση, έχουν διάρκεια δύο (2) ωρών και σε αυτά συζητούνται τουλάχιστον 10 ογκολογικά περιστατικά. Στην προ εγχειρητική ή/και μετεγχειρητική αξιολόγηση των περιστατικών αυτών καθορίζεται η αντιμετώπισή τους με βάση τους σύγχρονους κανόνες της Ογκολογίας, των κατευθυντηρίων οδηγιών και των εξατομικευμένων θεραπειών, μέσω μιας πλήρους διεπιστημονικής προσέγγισης. Στα Ογκολογικά Συμβούλια συμμετέχουν σε σταθερή βάση, χειρουργοί, ογκολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινολόγοι και κατά περίπτωση άλλες ειδικότητες.
Ημερίδα «Το μέλλον στη Χειρουργική»: Η ημερίδα είναι πολυθεματική και περιλαμβάνει διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (μη διδασκόντων στο ΠΜΣ), εγνωσμένης αξίας στον τομέα τους, οι οποίοι θα παρουσιάζουν νεότερες, μελλοντικές, πρωτοπόρες και καινοφανείς εξελίξεις στη χειρουργική ΗΠΧ, σε θέματα όπως: τεχνητή νοημοσύνη 3D printing, Πυρηνική Ιατρική & Νανοτεχνολογία, nano-contrast agents guided surgery, βιομηχανική, βλαστοκύτταρα.
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Ιδιαίτερες τεχνικές ηπατεκτομών, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Λαπαροσκοπική ηπατεκτομή, Ηπατεκτομή 2 σταδίων, ALLPS, Ex vivo και In situ hypothermic hepatic resection, Ηπατεκτομή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη.
Μεταμόσχευση ήπατος-παγκρέατος-λεπτού εντέρου-πολλαπλών οργάνων, περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
Μεταμόσχευση ήπατος: Γενικές αρχές, Μεταμόσχευση ήπατος: Τεχνικές, Μεταμόσχευση παγκρέατος και Νησιδίων παγκρέατος, Μεταμόσχευση λεπτού εντέρου, Μεταμόσχευση πολλαπλών οργάνων.
ΑΡΘΡΟ 7
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο (2) εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας και τρεις (3) εβδομάδες εξετάσεων. Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου εξετάζονται στη χειμερινή εξεταστική και του εαρινού εξαμήνου εξετάζονται στην εαρινή εξεταστική. Κατά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου εξετάζονται τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και της κλινικής εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική.
Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.
Σε περίπτωση που το ποσοστό απουσιών του φοιτητή ξεπερνά το 1/13 στο σύνολο των μαθημάτων, τίθεται θέμα διαγραφής του. Το εν λόγω θέμα εξετάζεται από τη ΣΕ, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά στη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής.
Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του ΠΜΣ πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον διδάσκοντα του κάθε μαθήματος. Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Η βαθμολογία των μαθημάτων κατατίθεται στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.
Για την απόκτηση ΔΜΣ κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων του ΠΜΣ και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, συγκεντρώνοντας έτσι εκατόν είκοσι (120) ECTS.
Εάν μεταπτυχιακός φοιτητής αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων δύο (2) φορές, εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ της Σχολής Επιστημών Υγείας, τα μέλη της οποίας έχουν το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων .
Στο Δ΄ εξάμηνο του Προγράμματος προβλέπεται η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η Συντονιστική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του υποψηφίου στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας και ο προτεινόμενος επιβλέπων (αν δεν έχει ορισθεί ο επιβλέπων/ουσα του μετ. φοιτητή ήδη από την έναρξη των μεταπτυχιακών σπουδών του) ορίζει τον επιβλέποντα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο επιβλέπων.
Μέλη ή επιβλέποντες της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής εκπόνησης της Διπλωματικής Εργασίας ορίζονται εξ όλων των κατηγοριών διδασκόντων του ΠΜΣ κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να είναι πρωτότυπο ή να αποτελεί εργασία ανασκόπησης.
Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική.
Η διπλωματική εργασία πρέπει να έχει πρακτική και ερευνητική αξία και να είναι δημοσιεύσιμη σύμφωνα με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας διεξαγωγής επιστημονικής και ακαδημαϊκής έρευνας. Η διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την παραγωγή νέας γνώσης στο πεδίο της Χειρουργικής ΗΠΧ και την προαγωγή της επιστήμης σε αντικείμενα που απασχολούν το ΠΜΣ. Η συλλογή των στοιχείων και του απαραίτητου υλικού είναι καθαρά ευθύνη του Μεταπτυχιακού Φοιτητή υπό την καθοδήγηση του επιβλέποντος
Ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας θα πρέπει να είναι σύντομος και περιεκτικός και να αντικατοπτρίζει ακριβώς το περιεχόμενο της εργασίας. Γενικοί τίτλοι θα πρέπει να αποφεύγονται ή να επεξηγούνται σε υπότιτλο. Οι εργασίες πρέπει να έχουν έκταση από 8.000 έως 12.000 λέξεις χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές υποσημειώσεις, πίνακες, περίληψη και βιβλιογραφία. Στην περίπτωση συγγραφής της διπλωματικής εργασίας στα αγγλικά, θα πρέπει να υποβληθεί μαζί με το κυρίως κείμενο της εργασίας και εκτενής περίληψη στα ελληνικά έκτασης 2.500-4.000 λέξεων, ώστε να δοθεί δικαίωμα υποβολής της εργασίας για υποστήριξη. Οι εργασίες θα είναι γραμμένες σε Word, με γραμματοσειρά Times New Roman, 12 pt, θα έχουν διάστιχο 1,5 γραμμές, καθώς και δεξιά και αριστερή στοίχιση 2 εκατοστών. Οι σελίδες θα είναι αριθμημένες στο πάνω δεξί μέρος κάθε σελίδας. Ο φοιτητής οφείλει να παραδίδει στη Γραμματεία τέσσερα (4) αντίτυπα της Διπλωματικής Εργασίας σε έντυπη και ένα σε ηλεκτρονική μορφή (1 CD ROM).
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της διπλωματικής εργασίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την ημερομηνία παρουσίασης στα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής μετά από ενημέρωση της γραμματείας.
Για να εγκριθεί η εργασία ο φοιτητής οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής. Οι Διπλωματικές Εργασίες υποστηρίζονται δημόσια σε τακτές ημερομηνίες, που ορίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή και εγκρίνονται από τη Συνέλευση και συστήνεται να την παρακολουθήσουν όλοι οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές. Η παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας γίνεται σε powerpoint και η διάρκειά της είναι περίπου 20 λεπτά (15΄ παρουσίαση και 5΄ ερωτήσεις). Μετά το πέρας της υποστήριξης της Διπλωματικής Εργασίας από τον μεταπτυχιακό φοιτητή, η τριμελής επιτροπή αξιολογεί και βαθμολογεί με κλίμακα 0-10.
Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο της Ιατρικής Σχολής.
Επίσης, γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση της διπλωματικής εργασίας στο Ψηφιακό Αποθετήριο “ΠΕΡΓΑΜΟΣ”, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
ΑΡΘΡΟ 8
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
1. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται για τους φοιτητές του Α΄ κύκλου σπουδών, πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Το Ίδρυμα υποχρεούται να εξασφαλίσει στους φοιτητές με αναπηρία ή/και ειδικές ανάγκες προσβασιμότητα στα προτεινόμενα συγγράμματα και τη διδασκαλία.
2. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να συμμετέχουν και να παρακολουθούν σεμινάρια ερευνητικών ομάδων, συζητήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης, επισκέψεις εργαστηρίων, συνέδρια/ημερίδες με γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό του ΠΜΣ, διαλέξεις ή άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις του ΠΜΣ κ.ά.
3. Η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής, μετά την εισήγηση της ΣΕ, δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών εάν:
– υπερβούν το ανώτατο όριο απουσιών
– έχουν αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων και δεν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα,
– υπερβούν τη μέγιστη χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ, όπως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό,
– έχουν παραβιάσει τις κείμενες διατάξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αρμόδια πειθαρχικά Όργανα,
– αυτοδίκαια κατόπιν αιτήσεως των μεταπτυχιακών φοιτητών,
– δεν καταβάλλουν το προβλεπόμενο τέλος φοίτησης.
4. Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης οι φοιτητές του ΠΜΣ των οποίων το ατομικό εισόδημα, εφόσον διαθέτουν ίδιο εισόδημα, και το οικογενειακό διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς, το μεν ατομικό το εκατό τοις εκατό (100%), το δε οικογενειακό το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα κάθε φορά δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο ΠΜΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι φοιτητές δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο ΠΜΣ. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου, επιλέγονται με σειρά κατάταξης ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα (άρθ. 35, παρ. 2, Ν.4485/17).
5. Στο τέλος κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των φοιτητών όσον αφορά το σύνολο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και των δραστηριοτήτων του θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του κάθε διδάσκοντα θα του κοινοποιούνται.
6. Η καθομολόγηση γίνεται στο πλαίσιο της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής, παρουσία του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του ΠΜΣ απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Χειρουργική Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων».
7. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α΄ 80).
8. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να αιτηθούν την έκδοση παραρτήματος διπλώματος.
9. Για τη συμμετοχή τους στο ΠΜΣ «Χειρουργική ‘Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων»οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των χιλίων ευρώ (1.000 €) ανά εξάμηνο. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους.
10. Το ΠΜΣ χορηγεί μια (1) υποτροφία αριστείας ανάλογα με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Χορηγείται έπειτα από εισήγηση της Σ.Ε. και έγκριση από τη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής στον μεταπτυχιακό φοιτητή, που έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο στη βαθμολογία του συνόλου των μαθημάτων του Α΄ και Β΄ εξαμήνου.
ΑΡΘΡΟ 9
ΥΠΟΔΟΜΗ ΠΜΣ
1. Για την εύρυθμη λειτουργία του ΠΜΣ θα διατεθούν αίθουσες διδασκαλίας και σεμιναρίων, αμφιθέατρα εξοπλισμένα με οπτικοακουστικά μέσα και εργαστήρια του Τμήματος Πειραματικής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ
2. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του ΠΜΣ γίνεται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ, η οποία στελεχώνεται από μία γραμματέα, ΠΕ, με άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
3. Η χρηματοδότηση του ΠΜΣ μπορεί να προέρχεται από:
α) δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα και κάθε είδους χορηγίες φορέων του δημόσιου τομέα, όπως οριοθετείτε στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), ή του ιδιωτικού τομέα,
β) πόρους από ερευνητικά προγράμματα, ή από πόρους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών,
γ) μέρος των εσόδων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.)
δ) έσοδα από ανταποδοτική παροχή εκπαίδευσης στις βασικές αρχές επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας σε άλλα ΠΜΣ του οικείου ή άλλων ιδρυμάτων
ε) κάθε άλλη νόμιμη πηγή
στ) τέλη φοίτησης. Επειδή τα λειτουργικά έξοδα του Π.Μ.Σ. δεν αναμένεται να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις ανωτέρω πηγές χρηματοδότησης, μέρος των λειτουργικών του εξόδων προβλέπεται να καλύπτεται από τέλη φοίτησης, τα οποία θα ανέρχονται σε χίλια ευρώ (1.000€) ανά εξάμηνο και ανά μεταπτυχιακό φοιτητή.
4. Κατά τη λήξη της θητείας της ΣΕ, με ευθύνη του απερχόμενου Διευθυντή, συντάσσεται αναλυτικός απολογισμός του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Π.Μ.Σ., ο οποίος κατατίθεται στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ο εν λόγω απολογισμός αποστέλλεται στα αρμόδια όργανα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
5. Η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του ΠΜΣ θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
ΑΡΘΡΟ 10
ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΜΣ
Οι διδάσκοντες του ΠΜΣ, προέρχονται, τουλάχιστον κατά 60%, από:
– μέλη Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής,
– μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής, κατόχους διδακτορικού διπλώματος εκτός κι αν το γνωστικό τους αντικείμενο είναι εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας για το οποίο δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής,
– ομότιμους καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής,
– διδάσκοντες σύμφωνα με το Π.Δ. 407/1980 (Α’ 112) της Ιατρικής Σχολής,
– επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους είτε κάτοχους διδακτορικού διπλώματος είτε υποψήφιους διδάκτορες είτε εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας, οι οποίοι μπορεί να απασχολούνται ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι με απόφαση της Συνέλευσης και πράξη του Προέδρου του οικείου Τμήματος για τη διεξαγωγή διδακτικού, κλινικού και ερευνητικού έργου, καθοριζόμενου με τη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ακαδημαϊκού υποτρόφου και του Πρύτανη του οικείου ΑΕΙ. […](παρ. 7, άρθ. 29, Ν. 4009/2011).
Με αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής ανατίθεται διδασκαλία σε:
– μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ,
– ερευνητές από ερευνητικά κέντρα του αρ. 13Α, Ν. 4310/2014, της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών,
– επισκέπτες καταξιωμένους επιστήμονες από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, που έχουν θέση ή προσόντα καθηγητή ή ερευνητή σε ερευνητικό κέντρο, καλλιτέχνες ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ,
Αναφορικά με τους διδάσκοντες που προέρχονται από ερευνητικά κέντρα της αλλοδαπής, αυτοί μπορούν να μεταβούν στην Ελλάδα για διδασκαλία διά ζώσης ή για εξ αποστάσεως διδασκαλία στη διάρκεια των θεωρητικών μαθημάτων των τριών πρώτων Εξαμήνων.
Η ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων, σεμιναρίων και ασκήσεων του ΠΜΣ γίνεται ύστερα από εισήγηση της ΣΕ και έγκριση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσκληση ενός καταξιωμένου επιστήμονα από την αλλοδαπή αποτελεί η συνάφεια του γνωστικού του αντικείμενο με το γνωστικό πεδίο για το οποίο προσκαλείται.
Οι φοιτητές του ΠΜΣ μπορούν να μεταβούν στα ερευνητικά κέντρα της αλλοδαπής, προκειμένου να διεξάγουν μέρος της έρευνάς τους για την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας, για διάστημα τριών (3) μηνών το ανώτερο.
Ομότιμοι Καθηγητές του ΕΚΠΑ μπορούν να διδάσκουν μόνο στα θεωρητικά μαθήματα των τριών πρώτων Εξαμήνων. Η συμμετοχή τους γίνεται με την προϋπόθεση ότι έχουν ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό των μαθημάτων.
Για όσα θέματα δεν ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία και στον παρόντα Κανονισμό, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Πρύτανης
Μελέτιος – Αθανάσιος Δημ