Μιχάλης Κοντός

Χειρουργός
Καθηγητής Χειρουργικής
Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
‘Α Χειρουργική Κλινική
“Λαϊκό” Νοσοκομείο, Αθήνα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2132061257
E-mail: mhkontos@med.uoa.gr – Michalis_Kontos@yahoo.com

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μιχάλης Κοντός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Μαστού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) στο ΔΣ της οποίας εκλέγεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης μέλος της EORTC (European Organization for the Research and Treatment of Cancer), ο αντιπρόσωπος της ΕΧΕΜ στη BIG (Breast International Group), panelist στο Oncoplastic Breast Cancer Consortium (Basel, Switzerland) και ο εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της EUBREAST (European Breast Cancer Research Association of Surgical Trialists). Έχει τιμηθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού – Άλμα Ζωής για την προσφορά του στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού και είναι ο Εθνικός Συντονιστής δύο διεθνών προοπτικών πολυκεντρικών μελετών με αντικείμενο τη βελτίωση της χειρουργικής θεραπείας ασθενών με καρκίνο μαστού. Εξάλλου, διοργανώνει κάθε χρόνο το «Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Χειρουργική & Ογκοπλαστική Χειρουργική του Μαστού με Πρακτική Άσκηση» στo Πειραματικό Χειρουργείο της εταιρείας ΕΛΠΕΝ στην Αθήνα για την εκπαίδευση νέων Χειρουργών Μαστού σε βασικές και εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές.

Εισήχθη και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, από όπου έλαβε και τον τίτλο του Διδάκτορα το 2005. Πήρε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ το 2005. Εξειδικεύτηκε στη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού στο Guy’s Hospital του Λονδίνου όπου εργάστηκε σε έμμισθες κλινικές και ερευνητικές θέσεις – ως και αυτή του Consultant επί σειρά ετών. Διορίστηκε ως Λέκτορας στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ το 2009 κατόπιν εκλογής.

Είναι μέλος του Editorial Board σε δύο και reviewer σε 12 διεθνή περιοδικά καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PubMed. Είναι μέλος 12 Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών και Οργανώσεων σχετικών με τη Χειρουργική ή τις Παθήσεις του Μαστού. Έχει σημαντική οργανωτική εμπειρία ως μέλος ή Πρόεδρος Οργανωτικών και Επιστημονικών Επιτροπών σε 35 Ιατρικά Συνέδρια και έχει διατελέσει Πρόεδρος σε 25 ενότητες Συνεδρίων. Έχει επίσης σημαντική και πολύχρονη συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού στο Κέντρο αλλά και σε ακριτικές περιοχές. Έχει συμμετοχή σε 9 ερευνητικά πρωτόκολλα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά από τα οποία ως επικεφαλής. Είναι επιβλέπων καθηγητής σε 7 διδακτορικές διατριβές υποψηφίων διδακτόρων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει περισσότερα από 100 άρθρα σε καταξιωμένα διεθνή ιατρικά περιοδικά με περισσότερες από 1000 αναφορές (citations) και h-index περίπου 19. Έχει μεταφράσει ή συγγράψει κεφάλαια σε 12 ιατρικά βιβλία, μεταξύ των οποίων σε Πανεπιστημιακά συγγράμματα αλλά και στο βιβλίο της UEMS (European Union of Medical Specialists) για το μαστό και έχει την επιμέλεια έκδοσης τριών βιβλίων. Έχει 120 περίπου ανακοινώσεις, διαλέξεις και εισηγήσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.

Έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για την επίπτωση της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας στη χειρουργική του μαστού και τη σταδιοποίηση της μασχάλης, τη στοχευμένη λεμφαδενεκτομή στην προεγχειρητική χημειοθεραπεία, την ογκοπλαστική χειρουργική και τη σχετική ιατρική τεχνολογία, την αποκλιμάκωση της χειρουργικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού, τη χειρουργική στον ολιγομεταστατικό καρκίνο του μαστού αλλά και για τη χειρουργική εκπαίδευση.